Baden en flaneren aan zee

14 - 05 - 2018 om 11:00 uur

Feest aan Zee, Bibliotheek Bomenbuurt

Heel 2018 is het Feest aan Zee! Precies tweehonderd jaar geleden, in 1818 opende Jacob Pronk het eerste Nederlandse badhuis op Scheveningen. Wat trok je in die jaren aan voor een dagje strand en een lekkere duik in de zee? In een lezing over 200 jaar bad- en strandmode krijgt u het antwoord van kunsthistorica Saskia Kuus.

In de 19de eeuw  ontwikkelde zich een badmode.  Badgasten droegen eerst nog  volledig verhullende badhemden, maar langzaamaan kwamen meer praktische badpakken in de mode. In de 20ste eeuw werd steeds meer huid getoond met de introductie van de bikini en de monokini. Behalve de kleding die je droeg als je het water inging,  zag je ook steeds meer speciale mode voor óp het strand. Modetijdschriften en damesbladen uit de 19de en 20ste eeuw gaven advies aan dames die zich voorbereidden op een verblijf in een luxe badplaats.

Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 2007 schreef zij het boekje Baden en flaneren aan zee – Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. Dit jaar is zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen van 30 juni tot 11 november in het Haags Historisch Museum.


Terug