Acht elektrische deelautos voor Haagse wijken met hoge parkeerdruk

Acht elektrische deelautos voor Haagse wijken met hoge parkeerdruk

24 jan 2018

Maar liefst acht elektrische deelauto's worden in gebruik genomen door bewoners in vier Haagse buurten.  De gemeente  Den Haag stimuleert het gebruik van deelauto's en heeft daarom subsidie gegeven voor de aanschaf en de opstartkosten. Daarvoor zegt de aanbieder toe om voor elke deelauto binnen een jaar minimaal 4 particuliere auto's weg te doen.

 


Vandaag werden de eerste twee elektrische deelauto's officieel in gebruik gesteld door wethouder Tom de Bruijn (Verkeer en Milieu). De acht elektrische deelauto's komen in het Regentesse/Valkenboskwartier, de Bomenbuurt, de Bloemenbuurt-Oost en het Koningsplein en omgeving te staan in samenwerking met autodeelbedrijf Buurauto. In deze wijken is de parkeerdruk hoog en daarmee hoopt de organisatie ook dat de animo groot is. Daarbij geldt: hoe meer deelauto's er beschikbaar zijn, hoe lager de drempel wordt om ze te gaan gebruiken. 

 
Bewonersinitiatieven
Wethouder De Bruijn is blij met initiatieven vanuit bewoners om de stad leefbaarder te maken. "Als gemeente kun je veel doen om autodelen te stimuleren, en dat doen we zeker ook, maar het is juist een voorwaarde  dat er vanuit bewoners zélf aan oplossingen wordt gewerkt. De Groene Regentes is een voorbeeld van hoe gemeente en buurtbewoners samen kunnen werken aan een leefbaardere stad.
 
Wim Schutten van de Groene Regentes is een van de initiatiefnemers van het project.  De Groene Regentes bestaat uit buurtbewoners van het Regentesse-Valkenboskwartier die zich inzetten voor een groene en duurzame wijk. Schutten heeft hoge verwachtingen van het gebruik van deze acht auto's. "Wij starten nu met 10 deelnemers en hopen dit jaar door te groeien naar 30 deelnemers. Met deelauto's hopen wij vermindering van de parkeerdruk en meer groen in de wijk te realiseren. Daarnaast moet de auto elektrisch zijn voor betere luchtkwaliteit. Deze elektriciteit gaan wij in onze wijk opwekken."
 
Goede samenwerking
Voor Alex van der Woerd van Buurauto is Den Haag de vierde stad waar zij betrokken zijn bij de realisatie van auto's die worden gedeeld door buren. "Het bijzondere hier in de Den Haag is dat er gelijk een goede samenwerking is met de Groene Regentes en met de gemeente Den Haag. Niet eerder is de samenwerking van begin af aan zo goed vormgegeven. Den Haag stelt ons met de subsidieregeling in staat om elektrisch autodelen gelijk groot neer te zetten. Het wordt zo van meet af aan serieus genomen."
 
Wethouder De Bruijn hoopt dat de komende tijd meer bewonersgroepen het initiatief van de Groene Regentes zullen gaan volgen, er is al interesse in de wijken Bezuidenhout en in het Centrum. Er ligt namelijk in 2018 voor €100.000 aan subsidie klaar voor bewonersinitiatieven deelauto die kiezen voor een deelauto en nog eens €100.000 voor plannen van aanbieders van deelauto's in buurten met een hoge parkeerdruk.
 
 "Vaak is het gebruik van een deelauto goedkoper dan het aanhouden van een auto die niet vaak wordt gebruikt. Stilstaan kost geld. We zien dan ook dat vooral de tweede auto regelmatig wordt verkocht en dat de nodige ritten worden gemaakt met de inmiddels door vele bedrijven en particulieren aangeboden deelauto's. Hierdoor ontstaat er meer ruimte op straat. Dat blik is ook nog eens erg lelijk" aldus de wethouder.Terug