Nieuws

Doe mee en word burgerhulpverlener!

31 dec 2018

Wekelijks krijgen zo'n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het groots wanneer binnen 6 minuten de juiste hulp wordt gestart. Daar zijn burgerhulpverleners voor nodig. In de Bomenbuurt willen we graag minimaal 200 mensen opleiden en registreren bij Hartslagnu als burgerhulpverlener. Doet u mee?


Beste buren,

Begin 2018 heeft de Bomenbuurt een wijkbudget ontvangen van € 50.000. Bewoners hebben zelf initiatieven ingediend over hoe dit budget besteed zou moeten worden. Een van de initiatieven kwam van Janneke Mikkers. Zij wilde meer aandacht voor AED(-apparatuur) in onze wijk. Met dat idee ging de jury graag mee en daarom vanaf nu: veel aandacht voor AED in De Bomenbuurt.

De eerste 6 minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op overleven én op overleven met minimale schade. Voor professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij het slachtoffer aan te komen. Het is daarom belangrijk dat er genoeg burgerhulpverleners in de wijk zijn die in die kritieke minuten de hulpverlening kunnen starten.

AED
Een AED is het apparaat dat nodig is om iemand bij een hartstilstand te helpen. In onze wijk zijn meerdere van deze apparaten aanwezig. Sommige hangen binnen en sommige buiten. Op dit moment zijn we hard bezig ervoor te zorgen dat er in ieder geval genoeg apparaten buiten komen te hangen, zodat de wijk 24/7 is gedekt.

Oproep

Bij een reanimatieoproep krijgen alle mensen die zich als burgerhulpverlener hebben aangemeld bij www.reanimatienu.nl en zich binnen een straal van 500 meter rondom het slachtoffer bevinden een oproep op hun mobiel. De eerste zeven mensen die op accepteren drukken, krijgen een melding over waar het AED-apparaat hangt en eventueel de code van het cijferslot. Vervolgens halen ze het doorgegeven AED-apparaat op en gaan ze naar het slachtoffer. De professionele hulpdiensten zijn ondertussen ook onderweg.

Word burgerhulpverlener!

Hoeveel apparaten we ook in de wijk hebben hangen, zonder burgerhulpverleners hebben we er niet veel aan. Daarom roepen we iedereen van 18 jaar of ouder en woonachtig in de Bomenbuurt op om burgerhulpverlener te worden.

Hoe?

Heel eenvoudig. Op 7 (19.00 – 22.00 uur) en 9 februari 2019 (9.30 – 12.30 uur) vindt in het Kunst en Kidscafé (Acaciastraat 182) de cursus burgerhulpverlener plaats. Aan deze 3 uur durende cursus kunnen 120 mensen mee doen. Hebben we meer dan 120 aanmeldingen? Dan plannen we nieuwe datums.

Na de cursus zorgen we er samen voor dat u wordt geregistreerd in het register van hartslagnu.nl. Jaarlijks ontvangt u van hen een oproep voor een herhaalcursus. De kosten voor de cursus bedragen 25 euro, maar de eerste 200 aanmelders kunnen gratis deelnemen. Mocht het zo zijn dat uw zorgverzekeraar de cursus vanuit de aanvullende verzekering vergoedt, dan stellen wij het zeer op prijs wanneer u hier aanspraak op maakt, zodat we nog meer buren aan de cursus kunnen laten deelnemen. Natuurlijk bent u ook vrij de cursus zelf te betalen. De kosten voor jaarlijkse herhaling bedragen 15 euro (deze wordt ook door veel verzekeraars vanuit het aanvullende pakket vergoed).

De cursus wordt verzorgd door Stichting Reanimatie Haaglanden.

Aanmelden: vul onderstaand formulier volledig in. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Tenslotte: Op 30 januari om 20.00 uur is er weer een Lokale smaakmakers in Anne & Max (Fahrenheitstraat 472) met het thema ‘AED.’ De entree bedraagt € 3,-. Hiervoor krijgt u koffie/thee, een koek en heel veel informatie. Vrije inloop!

Wij hopen dat zoveel mogelijk buren gehoor geven aan deze oproep!

Hartelijk groet,

Ineke Mulder (voorzitter SBOB)

Contact?
Ingrid Meijering / Marion Duimel
070 427 54 90 / 06 52 440 410
ideeenbus@bomenbuurtonline.nl

Deelnameformulier

* Factuur ontvangt u van Stichting Reanimatie Haaglanden. Deze kunt u samen met het betaalbewijs en certificaat declareren bij uw zorgverzekering.

Geef toestemming om bovenstaande gegevens door te geven aan Stichting Reanimatie Haaglanden (i.v.m. opmaak certificaat, registratie Hartslagnu.nl en eventuele factuur).