Voorlichtingsavond ‘Buurtschuur Segbroek’ (gereedschapsbibliotheek)

Voorlichtingsavond ‘Buurtschuur Segbroek’ (gereedschapsbibliotheek)

27 feb 2019

Sinds eind 2018 wordt er gewerkt aan het opzetten van ‘Buurtschuur Segbroek’, een uitleenpunt voor gereedschap. Het is een wijkinitiatief dat valt in de categorie duurzaamheid en circulaire- of kringloopeconomie en wordt ondersteund door Gemeente Den Haag

 


De afgelopen maanden zijn er een aantal mooie stappen gemaakt: er is plek voor de buurtschuur gevonden aan Boylestraat 20 (Regentesse- en Valkenboskwartier), de ruimte is duurzaam geverfd met ‘eco-verf’ en er is onlangs een nieuwe vloer gelegd! Ook hebben zich buurtbewoners aangemeld om mee te helpen Buurtschuur Segbroek tot een succes te maken. MAAR… er kunnen nog véél meer handen bij, want er is de komende tijd nog een hoop te doen!

Wijkbewoners van harte uitgenodigd!

Op donderdag 14 maart van 19.30 tot 21.00 uur wordt er voor geïnteresseerde wijkbewoners een voorlichtingsavond gehouden bij Buurtschuur Segbroek aan Boylestraat 20, Den Haag (de stichting Eekta is hier ook gevestigd). Buurtbewoners krijgen op deze avond uitleg over het wat, waarom en hoe van deze gloednieuwe gereedschapsbibliotheek. Ook hebben zij de gelegenheid om vragen te stellen en aan te geven op welke manier zij zelf willen meehelpen om de buurtschuur verder vorm te geven.

 

Wat zijn de voordelen van een ‘buurtschuur’?

Het hebben van een buurtschuur in de wijk stimuleert op een laagdrempelige manier het besef dat je bepaalde spullen kunt delen en niet per se hoeft te bezitten. Dat je ze ook gewoon kunt lenen op het moment dat je ze echt nodig hebt. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee! Want, zeg nou zelf, hoe vaak gebruik je een boormachine of een behangtafel..? Verder zou het uitleenpunt natuurlijk ook kunnen uitgroeien tot een plek met een belangrijke sociale rol die in feite het héle stadsdeel kan versterken. Een ontmoetingsplek van buurtbewoners, waar mensen elkaar helpen en dingen van elkaar kunnen leren. Een aantal vrijwilligers onderhoudt, beheert en repareert het gereedschap. En wellicht dat er op den duur workshops gegeven worden, of naschoolse cursussen over duurzaam klussen in huis!

 

In andere woorden, met de buurtschuur…

- bespaar je geld op de aanschaf van gereedschap
- breng je diverse mensen bij elkaar (vergroot de sociale samenhang)
- lever je een bijdrage aan duurzaamheid en kringloopeconomie (minder consumeren, minder gebruik van grondstoffen)
- lever je een bijdrage aan de lokale werkgelegenheid (kan tevens als leerwerkplaats fungeren voor de kringloopeconomie).
 

Achtergrond

Buurtschuur Segbroek is geïnitieerd door wijkbewoner en ondernemer Jeroen Boon. De gemeente vond zijn initiatief dusdanig waardevol dat zij hiervoor wijkbudget beschikbaar stelde. Jeroen heeft inmiddels een projectteam samengesteld en fungeert zelf als projectleider. Vanuit zijn bedrijf Kiemkracht is Jeroen adviseur en onderzoeker op het gebied van maatschappelijke initiatieven rondom groen, energietransitie en kringloop- en deeleconomie. Hij begeleidt bewoners en bestuurders bij veranderingsprocessen op dit gebied en probeert ideeën concreet om te zetten in sociaal-duurzame projecten.

 

Eerder zette Jeroen ook de community ‘Segbroek Deelt’ op, gericht op het stimuleren van ‘delen in de wijk’ (deeleconomie). Je zou kunnen zeggen dat Buurtschuur Segbroek in het verlengde hiervan ligt. Verder is Jeroen betrokken bij energiecoöperatie Zon der Gaslaan.

Voor meer inhoudelijke informatie of het maken van een afspraak voor een interview kan altijd contact op worden genomen met Jeroen Boon via boon.je@gmail.com of 06 – 293 88 374.Terug