Fietsvlonders geplaatst in Segbroek en Scheveningen

Fietsvlonders geplaatst in Segbroek en Scheveningen

14 mei 2019

In de Galileïstraat (Segbroek) en de Marcelisstraat (Scheveningen) hebben bewoners, samen met wethouder Robert van Asten, vandaag de eerste fietsvlonders in gebruik genomen. Een fietsvlonder is een plank met daarop 4 fietsbeugels met plek voor 8 fietsen. De vlonder is net zo groot als een parkeerplek voor auto’s.

 


“Den Haag is een drukke stad en veel inwoners hebben helaas geen eigen schuur of tuin om hun fiets te stallen. De fietsvlonders bieden de mogelijkheid om de fiets veilig te stallen, zonder dat deze de stoep blokkeert”, aldus wethouder Robert van Asten.

Fietsvlonders op aanvraag
In beide straten hebben de bewoners zelf het initiatief genomen om te vlonders te plaatsen. In de Galileïstraat wonen veel mensen die regelmatig fietsen, maar die geen eigen fietsenberging hebben. Hierdoor staan veel fietsen op de stoep. De fietsvlonder is dus een mogelijke oplossing. In de Marcelisstraat is ervoor gekozen ook bomen naast de vlonder te plaatsen.

Inwoners van de gemeente Den Haag krijgen na mei 2019 zelf de mogelijkheid om een vlonder aan te vragen. De gemeente doet de komende weken eerst ervaring op met een paar straten. Op basis van de ervaringen worden de regels voor het aanvragen van een fietsvlonder definitief vastgesteld. De straten waar al interesse wordt getoond voor de fietsvlonder zet de gemeente alvast op een wachtlijstje. Aanvragen kan wanneer een aantal huishoudens een handtekening heeft gezet op de aanvraag. Na de aanvraag overlegt de gemeente met de initiatiefnemer(s) over de exacte en beste locatie. Alle bewoners rondom de vlonder in de straat ontvangen een flyer met informatie. Daarna plaatst de leverancier de vlonder op de gekozen parkeerplek.

Van vlonder naar beugels
Als er na 3 maanden geen ernstige bezwaren zijn van bewoners, dan wordt de vlonder weggehaald en vervangen door fietsbeugels die blijven staan. Dit gebeurt zo snel mogelijk en in elk geval binnen 3 maanden. Het trottoir wordt daar breder gemaakt en de fietsbeugels worden geplaatst. De fietsvlonder verhuist naar een andere straat waar een aanvraag is gedaan.

Er zijn 10 fietsvlonders die van straat naar straat kunnen verhuizen. Zo kunnen bewoners van verschillende straten tegelijk een aanvraag doen.

Meer informatie: Fietsvlonders: een plank met fietsbeugels

Foto: Gemeente Den Haag/ Arnaud Roelofsz.Terug