Cursus ‘Weet wat je besteedt’ helpt mensen met financiële vragen of problemen

Cursus ‘Weet wat je besteedt’ helpt mensen met financiële vragen of problemen

14 mei 2019

Twaalf deelnemers aan de cursus ‘Weet wat je besteedt’ kregen donderdag 9 mei hun certificaat, uit handen van wethouder Bert van Alphen van Sociale Zaken en Armoedebestrijding. Om geldzorgen te voorkomen, biedt gemeente Den Haag verschillende trainingen aan waarin mensen leren financieel gezond te zijn en te blijven. In de cursus 'Weet wat je besteedt' leren deelnemers beter met geld om te gaan, onder andere door inzicht te krijgen in hun financiële situatie en een overzicht te maken alle inkomsten en uitgaven.

 


Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ zet de gemeente naast het bestaande armoede- en schuldenbeleid ook steeds meer in op preventie. Bert van Alphen: “Vaste lasten zoals wonen en eten gaan steeds verder omhoog, terwijl bij veel mensen het inkomen niet of nauwelijks stijgt. Voor een grote groep mensen wordt het dus steeds ingewikkelder financieel rond te komen. Met deze training geven we mensen handvatten om toch uit te komen met hun geld.

Deze training wordt vooral aan de inwoners van Den Haag gegeven, maar er zijn ook trainingen voor bijvoorbeeld huisartsen of andere (zorg)professionals. Zij leren de signalen te herkennen die kunnen duiden op financiële zorgen én zij leren hoe zij deze mensen daarbij kunnen helpen; zelf, of door hen gericht door te kunnen verwijzen naar gespecialiseerde hulp. Het doel van al deze trainingen is iedereen in Den Haag te helpen financieel zelfredzaam te zijn en te blijven.

In Wéét Wat Je Besteedt gaan de cursisten aan de slag gaat met welke uitgaven móeten en welke uitgaven mógen, op welke uitgaven zij kunnen besparen, wat budgetteren is en hoe ze kunnen omgaan met valkuilen en verleidingen.

Natasja (34), oud-cursist: “De cursus gaat in groepen. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje, dus je hoeft je problemen niet te verbergen. Precies andersom: je leert handige manieren om er zelf weer vat op te krijgen.

Harold (49), ook oud-cursist, voegt daar aan toe: “Na het verbreken van mijn relatie begon ik financieel in de problemen te komen. Ik kreeg de tip om me aan te melden voor de cursus 'Weet wat je besteedt', om beter met geld te leren omgaan. Het voelde gelijk goed: de prettige en open sfeer, de leuke groep mensen. We zaten allemaal min of meer in dezelfde situatie. De cursus is alweer een half jaar geleden. Ik ben me nu meer bewust geworden van wat ik uitgeef. En ik leg tegenwoordig alles vast in een goede boekhouding. Veel te besteden heb ik nog steeds niet, maar inmiddels woon ik wel weer zelfstandig.

Meer informatie over deze en andere workshops en trainingen over geld en administratie zijn te vinden op www.denhaag.nl

Foto: Gemeente Den HaagTerug