Tips voor duurzaam tuinieren

Tips voor duurzaam tuinieren

21 sep 2022

Hitteperiodes, watergebrek en planten en bomen die dood gaan. Allemaal verschijnselen van het veranderende klimaat. We kunnen hier natuurlijk lang over praten, maar ook wij zijn schuldig aan dit probleem. We willen gewoon op vakantie kunnen en onze auto blijven gebruiken (ook ik maak me hier soms schuldig aan). Maar we kunnen in ieder geval wat doen op kleine schaal. Bijvoorbeeld in de tuin.

 


Geef in de winter de tuin een goede compostboost. Compost in de grond houdt water vast, verbetert het bodemleven en geeft voeding.

Door de bodem af te dekken ('mulchen') met snippers of schors ga je verdamping tegen en blijft de grond langer vochtig. Bovendien houdt het onkruid tegen zodra het gaat regenen. Vang regenwater op in een regenton of laat het in de tuin lopen, dan heb je je eigen buffer.

Het allerbelangrijkste, is dat we steenvlaktes verminderen en meer groen aanplanten. Hierdoor daalt de temperatuur en heb je minder verdamping. En met goede bodembedekkers heb je minder onderhoud dan tegels. De tijd dat we weer kunnen aanplanten start weer, dus denk daar eens over na!

Door: Herman Poelsma, vrijwilliger bij de Bomenstichting Den Haag
Bron: Nieuwsbrief Bomenstichting Den Haag - septemberTerug