Bonte Vlincer uit Bomenbuurt haalt samen met andere scholen bijna 9.000 elektronische apparaten op tijden E-waste Race 2022

Bonte Vlincer uit Bomenbuurt haalt samen met andere scholen bijna 9.000 elektronische apparaten op tijden E-waste Race 2022

19 okt 2022

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van negen basisscholen uit Den Haag een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Den haag. In totaal zamelden de scholen met behulp van buurtbewoners maar liefst 8.690 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool OBS Max Velthuijs uit Den Haag is met 1.316 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Arjen Kapteijns van gemeente Den Haag overhandigde afgelopen donderdag 13 oktober 2022 de prijs.


Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. De E-waste Race vergroot het bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik. Alle deelnemers hebben echt een verschil gemaakt. Fantastisch”, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie).


Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen zij extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Zo draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: OBS De Baanbreker, RKBS De Jonge Wereld, De Bonte vlinder, OBS Max Velthuijs, Prinses Irene Basisschool, Inspecteur S. de Vriesschool VSO, RKBS De Fontein, Octantschool Fontein en Kindcentrum De Balans.

De E-waste Race Den Haag is een initiatief in samenwerking met Natuur- en Milieueducatie en Stadsboerderijen Den Haag. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij recyclers terecht komt. Hagenaars die nog E-waste thuis hebben liggen kunnen dit altijd bij de plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation afgeven.

Meer informatie
- Afval scheiden: elektrische apparatenTerug