Lokale Smaakmakers

In september 2018 vroegen we bewoners van de Bomenbuurt mee op avontuur. Met zes Lokale Smaakmakers. Mensen die de wijk waarin ze wonen of werken op hun eigen manier mooier, plezieriger, gezelliger en veiliger hebben gemaakt. Van september 2018 tot en met maart 2019 was iedere maand één van hen bij ons te gast. Onder begeleiding van kunstenaar Bruno van den Elshout gingen we met hen op onderzoek uit: Waar begonnen ze, wat kwamen ze tegen en hoe is het hen gelukt om hun plannen in de praktijk te brengen? En wat kunnen wij daar in onze eigen buurt mee? 
 
Tijdens de avonden kon je niet alleen de Smaakmakers ontmoeten, maar ook nog eens je buren beter leren kennen. Aan het begin van iedere avond stond er heerlijke thee of koffie met iets lekkers voor je klaar en we maakten er stuk voor stuk gezellige en inspirerende avonden van. 
 
De ontmoetingen met de Lokale Smaakmakers vonden plaats bij Anne & Max, Fahrenheitstraat 472.
 
Dit was het PROGRAMMA
 
2018
Hoe kunnen wij de toenemende wateroverlast in onze buurt voor zijn? Daar kan Haags kunstenaar Annechien Meier ons meer over vertellen. Als mede-oprichter van het Laboratorium voor Microklimaten wordt zij wereldwijd gevraagd oplossingen te bedenken voor waterbeheer en klimaatuitdagingen. Betrokkenheid van omwonenden speelt in haar werk een steeds terugkerende rol. In eigen stad opende zij kortgeleden het piepkleine Bijbinnenhofpark om het belang van afvoer van overtollig regenwater en warmte onder de aandacht te brengen.
 
Opgeruimd staat netjes. Maar hoe kun je er als buurtbewoner voor zorgen dat afval niet eindeloos wordt rondgereden met vuilniswagens, om vervolgens te worden opgeslagen en verbrand? Kostbaar en schadelijk, en voor veel soorten afval onnodig. Met zijn initiatief Haagsche Schil ondersteunt stadsvernieuwer Arn van der Pluijm buurtbewoners om gezamenlijk groenafval in te zamelen, en dat te gebruiken om lokaal energie mee op te wekken.
 
Woensdag 28 november: Walter Dresscher
Meer ruimte, dat willen we allemaal wel. Om te parkeren, om te spelen, om te wonen... Wat kunnen we doen om dat mét elkaar vóór elkaar te krijgen? Architect Walter Dresscher bedenkt samen met bewoners ideeën om de schaarse ruimte in de stad slimmer en gezelliger te gebruiken. 

2019
Woensdag 30 januari: Anneke Malherbe
Als elke seconde telt... Weet jij wat je moet doen wanneer iemand een hartstilstand krijgt? En waar in de wijk je een apparatuur kunt vinden om iemand te reanimeren? Misschien nog niet, maar er wordt hard gewerkt aan een wijk-dekkend netwerk van toegankelijke defibrillators (AEDs). Anneke Malherbe vertelt hoe zij er in 2018 samen met de werkgroep AED-Vogelwijk en steun van bewoners en winkeliers in slaagde om van hun hele buurt een veilige 6-minutenzone te maken.

Woensdag 27 februari: Ido Pot
Wat zou jij doen met een leegstaand winkelpand, of straks met het oude Rode-Kruisziekenhuis? Ondernemer Ido Pot bedacht hoe het anders kon met een oude kinderboerderij aan het rand van de stad. Zo ontstond Pluk, dat inmiddels is uitgegroeid tot een oase van rust, met groenten uit eigen tuin en heerlijke koffie met zelfgebakken taart. Plus: een werk- en ontmoetingsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  

Woensdag 27 maart: Jasper Klapwijk & Tom Bullens
Hoe houden we de buurt voor iedereen toegankelijk? Tijdens onze vorige jaarvergadering maakten we kennis met het Japanse idee Michi-Noeki: goed begaanbare routes door de buurt die plekken met elkaar verbinden waar je even kunt uitrusten, van het toilet gebruikmaken of iets drinken. Jasper Klapwijk en Tom Bullens vertellen hoe zij met steun van Fonds 1818 werken aan de aanleg van een Michi-Noeki netwerk in de Bomenbuurt.